Общински съветници поискаха да се отмени партньорството с ферма - огнище на инфлуенца, в село Стефаново

В декларация, оповестена на днешното заседание на ОбС

Общинските съветници от ГЕРБ в Добричката община поискаха да бъде отменено публично-частното партньорство между общината и дружеството, собственик на птицефермата в село Стефаново, в която бе установено огнище на инфлуенца, съобщава БТА.
В декларация, оповестена на днешното заседание на общинския съвет, групата заявява, че буди тревога поредната карантина в животновъдния обект, която обхваща една трета от населените места в общината и препятства стопанския живот. Общинските съветници от ГЕРБ посочват, че при възникването на заразата не са били уведомени кметът на Стефаново и кметът на общината.
Групата предлага да се развали партньорството с фермата за изграждането на асфалтов път, а предвидените от общината 110 000 лева да се използват за благоустройствени работи в Стефаново и в засегнатите от карантината села.
Във фермата в Стефаново, където през май пламна птичи грип, бяха унищожени над 57 000 патици и новоизлюпени птици. В същия обект инфлуенца бе установена и през октомври миналата година, когато бяха ликвидирани 11 000 птици.