Проф. Горчев: Не трябва да гледаме леглата, а специалистите

Животът

01-06-2018, 12:07

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кабинетът прие Националната здравна карта

Наличието на Национална здравна карта е наложително поради много причини

Националната здравна карта беше приета от правителството с корекция от 600 билнични легла повече от първоначално предложените. Проектът беше обявен от МЗ в средата на април и предвижда от 38 803 легла в болниците в цялата страна, те да бъдат намалени до малко над 33 500. През 2017 година са използвани общо малко над 24 700 легла и Здравното министерство предвижда резерв от над 30%. Здравната карта ще бъде критерий, по който НЗОК ще сключва договори с болничните заведения по области.

"Наличието на Национална здравна карта е наложително поради много причини, основната от които е, че тя дава рамката и "снимката" на състоянието на здравната мрежа в Българтия", коментира в ефира на БНТ проф. Григор Горчев, управител на УМБАЛ "Св. Марина" в Плевен.

"Тя е един мобилен документ, който във времето ще може да бъде евентуално актуализиран или не - в зависимост от потребностите на населението", обясни той.

"Основният въпрос по отношение на Здравната карта обаче е доколко ще бъде продуктивна по места, тъй като има области и по-големи градове, в които са концентрирани високи технологии и медицинска помощ, докато в периферията нещата не стоят така", обясни още Горчев.

"Проблем ще е ако се сключват договори, ако се сключват анекси по отношение на болничните заведения и ако бъдат намалени леглата за трето ниво реанимация. Там е съществения проблем. Тъй като реанимационните легла са много важни по отношение на бързото възстановяване", коментира проф. Горчев.

"Там трябва много да се внимава", подчерта той. И добави, че е въпрос на мениджмънт всяко едно болнично заведение да вземе оптималния вариант по отношение на реалната потребност от болнични легла - да бъдат много добре използвани.

"Не трябва да гледаме в леглата, трябва да гледаме специалистите. Защото ето тази трагедия голяма - не знам защо една жена от Бургас - бременна седми месец - ще тръгне да пътува до София за една консултация", обясни проф. Григор Горчев.

"Специалистите са струпани в голмите университетски центрове", подчерта проф. Горчев.

"Той изрази надежда новият здравен модел, който ще предложи министерството да бъде "реален". Виждате колко години системата се финансира и пак е недофинансирана", коментира той.

"Едната причина е, че клиничните пътеки не са остойностени по реален начин. Това трябва да бъде и едно от основните неща - да се остойностят реално клиничните пътеки", допълни проф. Горчев.