Деца и пожарникари празнуваха заедно 1 юни в Горна Оряховица

Мисия

01-06-2018, 14:52

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост на празника бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев

Рисунки на деца от детски градини и училища от Община Горна Оряховица украсиха днес Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Изложбата е под мотото „С очите си видях бедата”. В импровизирана изложбена зала беше превърната една от стаите, в която бяха подредени картините на младите художници. „Получихме стотици рисунки, на които децата са интерпретирали през техния поглед различните бедствия, начините на поведение и действие в критични ситуации, дейностите на екипите от Единната спасителна система“, разказаха организаторите на детския празник. В областното ниво във Велико Търново са класирани три рисунки, които са заели първо, второ и трето място във възрастовата група от 7 до 9 години. Това са съответно Иван Тонев от СУ „Вичо Грънчаров“, Никола Станев и Кристина Василева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

На общинско ниво, със съдействието на председателя на сдружение „Гоарт“, художника Роза Абаджиева са избрани най-добрите 40 рисунки, разделени в три възрастови групи: от 7до 10 г. ; от 11 до 13 г. и над 13 г. Тези рисунки са подредени в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, а днес техните автори бяха удостоени с награди, осигурени от пожарната и с подкрепата на Община Горна Оряховица.

Откриването на изложбата се превърна в своеобразен детски празник, който по традиция огнеборците организират всяка година по повод 1 юни. Поздрав към пожарникарите и гостите на празника отправиха децата от ДГ „Бодра смяна”.

Гост на празника бе кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който поздрави децата и връчи наградите на най-добрите художници в общинския кръг на конкурса. В категория 7 -10 години бяха отличени Ивона Цвяткова, Александра Узунова и Белослава Статева, съответно на първо, второ и трето място. И трите момичета са от СУ „Вичо Грънчаров“. В категория 11-13 години най-добри художници са  Преслава Георгиева от СУ „Вичо Грънчаров“, Айше Маринова от ОУ „Отец Паисий“ – Писарево и Радослав Карапетров от СУ „Вичо Грънчаров“. В категорията на 13 години са отличени творбите на Владимир Йорданов от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, Виктория Дрънкарева и Борислава Борисова от ОУ „Паисий Хилендарски“.

Учениците от ІІІ „б“ клас на СУ „Вичо Грънчаров“ получиха групова награда за своите две оригинални творби, изработени в квилинг техника.

И за да е пълен празника, служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” бяха подготвили и почерпка за малчуганите. След нея предстоеше най-интересната част от празничния ден. Най-голямата веселба настана, когато децата се качиха в пожарните коли. Под воя на сирени, пуснати буркани, надути клаксони, малчуганите направиха почетна обиколка в града. Там гражданите малко пообъркани от настаналата суматоха се чудеха какво се е случило. След като разбраха, каква е причината за странната колона виещи и светещи коли, с усмивка простиха „нарушението на обществения ред”.

    Награди за своите рисунки в категория 7 – 10 години получиха още: Никол Миткова, Емилия Ставрева, Стефан Николов, Габриела Димитрова, и Никола Арменчев от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“; Невин Емирова, Мария Сахатчиева, Борислав Дончев, София Георгиева, Калоян Георгиев, Евгения Крусева, Виктория Иванова, Магдалена Стефанова, Емануел Василев, Емма Рачева, Симона Узунова и Христиан Коев от СУ „Вичо Грънчаров“.

В категорията 11 – 13 години бяха наградени и :Даниел костов, Даниела Георгиева, Александра Кожухарова, Светлозара Коева, Йоанна Алексиева, Виктория Костова, Маргарита Ангелова, Силвия Сидерова, Александър Кольовски, Мариела Стоянова, Валентина Георгиева, Ванеса Вачкова, Александрина Замфирова, Александър Антонов и Камен Нанев – всички от СУ „Вичо Грънчаров“.

Във възрастовата група над 13 години бяха отличени и творбите на Виктория Дрънкарева от Първомайци и на Борислава Борисова от ОУ „Паисий Хилендарски“.