Шефът на БДЖ: С намесата на държавата сега се слага край на дълговата криза

Общество

02-06-2018, 12:02

Снимка:

КАДЪР/НОВА ТВ

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

В периода 2002 – 2009 г. са теглени огромни заеми вместо да се инвестира

Вече 8 година полагаме усилия да спасим БДЖ. Извършва се реформа. Несериозно е да се твърди, че някой води железницата към фалит. Това коментира в Нова ТВ изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров по повод запорираните средства на железницата и намесата на държавата. Той обясни, че това е последната стъпка, тъй като след погасяването на задълженията от 103 млн. лв. БДЖ вече няма да има заеми към банки.

Всички заеми за БДЖ са взимани в периода 2002 – 2009 г.

„Тогава вместо държавата да инвестира, са взимани заеми. Заварваме 2009-та това положение. От 2010-та започваме да погасяваме тези задължения. Те са свръхголеми. Моето становище е, че по това време БДЖ не е била в състояние да ги покрива тези задължения, както и че този механизъм е порочен”, заяви Владимиров.

Той обясни и че през 2007 година се взима заем, с който да се погаси друг заем. Така в момента БДЖ дължи 103 млн. лв..

„Още през 2010 г. беше ясно, че е необходимо в края на реформата да има държавна намеса. ЕК е одобрила тези планове, дала е нотификация, разрешила е на държавата да се намеси.“, обясни Владимиров.

След като се изплатят тези задължения, дълговата криза в БДЖ ще свърши и тогава вече ще може да се мисли и за инвестиции.