Хорът на Операта ще участва в Международен хоров фестивал в Поморие

Основни организатори на фестивала са Сливенска Митрополия, Община Поморие и Настоятелството на храм „Рождество на Пресвета Богородица“

Хорът на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан за първи път ще участва в Международния фестивал на православната
музика “Св. Богородица-Достойно есть”, който ще се проведе в Поморие от 6 до 10 юни . В общо 4-те си участия в конкурсната програма Хорът ще изпълни богата ортодоксална програма от български и руски автори, сред които шедьоври на П.И.Чайковски, М.Мусорогски, Д.Христов, П.Чесноков и др, сподели Младен Станев, хормайстор.

Основни организатори на фестивала са Сливенска Митрополия, Община Поморие и Настоятелството на храм „Рождество на Пресвета Богородица“ с предстоятел протоиерей Борис Георгиев. Фестивалът се провежда под патронажа на Н. В.Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Oбщина Поморие Иван Алексиев. Старозагорският митрополит Киприан е председател на фестивалния секретариат.

След внимателна селекция измежду множеството подадени заявки тази година фестивалният секретариат одобри участието на състави от България, Русия, Украйна, Молдова, Германия, Македония, Полша, Румъния и Сърбия. Хорът на Държавна опера-Стара Загора е единственият професионален хор към оперен театър сред участниците в програмата.