Румен Порожанов: Eдин на четири БГ земеделски проекта може да получи еврофинансиране

Министърът на земеделието призова недостигът на финансиране да се компенсира от нови и гъвкави финансови инструменти

Само една четвърт от проектите за развитие на земеделието у нас могат да се реализират с финансиране по европрограми, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. Заедно с еврокомисаря по земеделието Фил Хоган той участва в конференция за нуждата от разработването на нови финансови инструменти в рамките на ЕС.

Проучване на ЕК, цитирано от еврокомисар Фил Хоган, показва, че недостигът на средносрочни и дългосрочни кредити за земеделието в ЕС е в рамките на 5.5 до 14 млрд. евро, а само за България този недостиг е 95-200 млн. евро. При краткосрочните кредити недостигът за ЕС е 2-4 млрд. евро, а само за нашата страна той е 20-60 млн. евро.

Много важни за кредитите в сектор „Земеделие“ са обезпеченията и гаранциите. Именно затова еврокомисарят призова за разработването на специфични схеми на национално равнище, които ще осигурят достъп за земеделските стопани до различните финансови инструменти. Според Фил Хоган очакваният ръст на средствата за финансиране на земеделците в ЕС ще достигне 2.5 млрд. евро. За последните 4 години кредитите за проекти само в хранително-вкусовата промишленост на общността са 3.5 млрд. евро.

Според българският министър на земеделието иновациите в земеделието, свързани с научни разработки, нов организационен подход и нови технологии са трудни за финансиране от традиционните финансови инструменти. Той сподели, че у нас трудно получават финансиране от банки младите фермери и малките фамилни земеделски стопанства.

Те обаче са много важни са справянето с демографската криза и обезлюдяването на много региони в България. Румен Порожанов призова одобрените стратегически планове в земеделието за следващия програмен период задължително да имат раздел с конкретни мерки за обновяване на поколенията в земеделието. Той бе категоричен, че в земеделието на ЕС е необходима смяна на поколенията и тя трябва да бъде подкрепена както институционално, така и финансово с конкретни мерки в следващата многогодишна рамка.