Основна версия за екшъна в Ботевград- Неуредени финансови взаимоотношения

Крими

06-06-2018, 11:52

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Убиха избягалия затворник Владимир Пелов

Слепота на Пелов спасила от сигурна смърт Марио Панчев

Прокуратурата: На няколко часа от разкриването на престъплението сме

Неуредени финансови взаимоотношения между убития Владимир Пелов и тежко пострадалия Марио Панчев са причина за екшъна в Ботевград. Това е основната версия, по която работят разследващите. „Към настоящия момент е образувано досъдебно производство за убийството на Пелов и опита за убийство на Панчев“, заяви на брифинг Окръжния прокурор на София Наталия Николова. Сигналът за инцидента е подаден в 23.02 часа снощи на тел. 112. По случая са разпитани 7 свидетели – близки на избягалия от Софийския затвор и хората, които са транспортирали Марио Панчев до „Пирогов”.
Прокурор Николова коментира, че при огледа на местопрестъплението са намерени три пистолета – един в тревата, един в чантичката на Пелов и един до трупа. Братът на Владимир Пелов не го е разпознал категорично. Предстои балистична и дактилоскопична експертизи да установят чии са отпечатъците по трите пистолета.
Убийството на Пелов е станало над Историческия музей в Ботевград, на пешеходна алея до канала на реката. Избягалият затворник е бил с изцяло променена външност – брада, суичър и шапка, за да не бъде разпознат. Тялото на Пелов е намерено с три куршума след престрелката – в главата под мустака, в дясното бедро и подбедрица.
Георги Григоров, директор на ОДМВР-София коментира, че издирваният затворник се е придвижвал в късните часове по канала на реката, за да не бъде разпознат. Няма преки очевидци на престъплението, няма видеокамери в района и не е намерен мобилният телефон на убития Пелов.
Установено е, че Панчев и Пелов са имали общ бизнес в миналото. Според комисар Григоров това е основният мотив за престъплението, по който се работи в момента. Няма данни до момента Панчев да е подпомогнал бягството на Пелов от Софийския затвор, както и няма информация за другия избягал затворник Радослав Колев.
Окръжният прокурор на София Наталия Николова допълни, че състоянието на простреляния Панчев е критично и не позволява той да бъде разпитан.
По повод работата на районното управление на МВР-Ботевград през последния месец и участието на неговите служители в националното издирване на избягалите затворници от Софийския затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев, комисар Григоров уточни, че 60 човека са на щат в районното управление. От месец насам са регистрирани по 10-15 сигнала на ден, че Владимир Пелов е виждан в града. Той потвърди, че на 2 юни в Ботевград се е провела операция за задържане на Пелов, но след претърсване на няколко адреса, лицето не е намерено. Комисар Григоров отрече и Панчев да е подавал някаква информация за убития Пелов в хода на издирването му.