Джамбазки: При австрийското председателство ще се реши финално пакет „Мобилност“

Политика

06-06-2018, 12:38

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Според него могат да настъпят промени по предложенията

Рано е за празнуване. За успокояване. Това обяви в НС евродепутатът Ангел Джамбазки относно пакета „Мобилност“.

"Предстои гласуване в залата на ЕП. Предстоят и преговори между ЕК, ЕП И Съвета на ЕС, който ние председателстваме", обясни Джамбазки. По думите му тези документи ще бъдат финализирани по времето на австрийското председателство. "Това не е добра новина за нас, защото австрийската позиция противоречи на нашата национална позиция", коментира евродепутатът, според когото текстовете могат да бъдат променени по време на преговорите

Все пак има и добри новини. Първата добра новина е, че от първата директива, която е за командированите работници, отпадат транспортните работници. "Това беше една от най-важните задачи, защото в противен случай би довело до фалита на българските предприемачи", отбеляза Джамбазки.

Другата добра новина е, че компенсацията за намалената седмична почивка може да бъде използвана след подадена декларация. "Не се налага връщането му в държавата на 21 дни, както беше предложено" ,обясни евродепутатът.  Не е толкова добрата новината, че има спорен текст, според който камионът трябва да се върне на 21 дни в държавата, в която е регистриран. Зам.-председателят на ВМРО подчерта, че все още се изяснява дали това условие ще се отнася за целия бранш.