Откриха изложба "Сребърно съкровище от Панагюрище”

До края на годината може да се види в Историческия музей

В Исторически музей-Панагюрище се откри изложба „Сребърно съкровище от Панагюрище”. Начало на събитието постави Васил Кацаров, археолог в музея. Той приветства гостите: „Днес отбелязваме 115-годишнината от откриването на Панагюрското сребърно съкровище от могила Мрамор. Изложбата преминава под знака и на още една годишнина – 75 години от създаването на Исторически музей – Панагюрище. Изложбата е резултат от доброто партньорство между Община Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище, НАИМ – БАН и „Асарел-Медет” АД, които финансираха реставрацията на предметите и издаването на каталога.” Той ги запозна с историята, свързана с откриването на ценната находка и популяризирането и от Богдан Филов. Припомни имената на работещите в музея археолози – Петър Горбанов, Петко Пунтев, Атанас Атанасов, Юлиана Дончева и Георги Абдулов, които дават своя принос в проучванията на Община Панагюрище и Панагюрския край.
Директорът на културната институция доц. д-р Атанас Шопов поздрави гостите с добре дошли и сподели, че е изключително радостен от факта, че двете съкровища, златното и сребърното са заедно у дома. „Сакралната близост на могила Мрамор и местност Мерул, където е открито Панагюрското златно съкровище провокират екипа на музея да осъществи изложбата и да събере двете съкровища на едно място.” Доц. Шопов благодари за доброто сътрудничество с Националния Археологически Институт с музей – БАН.
Доц.Христо Попов, зам.директор на НАИМ - БАН поздрави доц. д-р Атанас Шопов и Васил Кацаров за инициативата и реализацията на изложбата. Благодари и на колегите си от НАИМ - БАН, а също и на „Асарел-Медет”АД за финансовата подкрепа оказана от тях за реставрация и консервация на част от артефактите. Доц.Попов подари каталог на изложбата „Злато и бронз” на доц.Шопов и прокуриста на „Асарел-Медет”АД Галя Костова, която поздрави присъстващите с реализирането на изложбата.
Кметът на община Панагюрище Никола Белишки благодари на екипа на музея за постояната работа, свързана с популяризирането на историческото минало на града. Изказа благодарност към екипа на Националния арехеологически институт и музей при БАН за направения жест към панагюрци и на спонсорите „Асарел-Медет”АД, защото без тях жителите на града нямаше да могат да се насладят на тези две съкровища.
Последва кратка презентация за сребърното съкровище, направена от Васил Кацаров, след което гостите имаха възможност да се запознаят отблизо с ценната находка.
Сребърното съкровище от могила Мрамор ще гостува в Исторически музей-Панагюрище до края на 2018 г.