ОТ АРХИВА: През 2001 г. Кабинетът „Костов“ готви доклад и препоръки за размразяването на АЕЦ „Белене“

Антон Тодоров припомни на „десните“ позицията на ОДС за строежа на централата

Експертът към ГЕРБ Антон Тодоров припомни на „десните“ каква е била позицията на ОДС за АЕЦ „Белене“ преди 18 години. Направи го със статус във социалната мрежа „Фейсбук“.

„На вниманието на стотината протестъри от Дай, България и ДСБ“, обръща се Тодоров към сега действащите отломки на някогашната „десница“. Той разказва как две години преди Сакскобурготски да обяви, че Белене ще се строи и преди решението в края на 2002 г. на правителството на НДСВ за това, е имало няколко предшестващи го решения на правителството на ОДС по този въпрос.

„С решение от 26 януари 2000 г. на Висшия експертен технически съвет на Агенцията по енергетика и НЕС, АЕЦ „Белене” е определена за нова ядрена мощност на България - предпочетена пред строеж на блок 7 на АЕЦ „Козлодуй”. През януари 2001 г. Петър Жотев, вицепремиер в правителството на Иван Костов, подготвя доклад за състоянието на АЕЦ „Белене” и препоръки строежът да бъде размразен.

Докладът предизвиква критиките на опозицията в парламента”, пише в Информационния център на БНТ в базата данни за историята на проекта АЕЦ „Белене”. На пресконференция в края на 2000 г. вицепремиерът Петър Жотев и председателят на НС тогава Йордан Соколов заявиха, че ще лобират за изграждането на АЕЦ „Белене” Жотев заявява дори, че ще настоява да се довърши втората ни атомна централа в Белене.

Това бил и най-изгодния вариант, тъй като там, според него, са инвестирани $1,3 млрд. „До месец в кабинета ще бъде внесен доклад за продължаване на строителството на АЕЦ „Белене” , съобщава пак през 2000 г. бившият вече плевенският кмет Найден Зеленогорски. И допълва, че научил това на среща с вицепремиера Петър Жотев в крайдунавския град“, написа Тодоров.