доц. Рачев: Никога на Балканите не имало толкова много хляб и храна

Общество

08-06-2018, 16:43

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Дишаме и по-чист въздух, обяснява климатологът

От края на 90-те години на миналия век в цяла Европа е по-топло. В България температурите са се повишили с 1,2 градуса и не е настъпил апокалипсис. Това обясни пред 24 часа климатологът доц. Георги Рачев по повод страшните прогнози, че страната ни ще се превърне в Африка. Според проучване на Съвета на регионално сътрудничество у нас през следващите години живакът ще се вдига с градус - два, а до края на века с цели пет градуса. Това пък щяло да доведе до пълна промяна в начина на живот и дори в земеделието. Според доц. Рачев обаче прогнозата е далеч от действителността и промяна с един градус не води до нищо страшно.

Въпреки че в момента в България е по-топло, ние се радваме на доста привилегии.

„Селското стопанство е с все по-високи добиви. България произвежда 10 млн. тона зърно. Миналата година произведе 6 млн. тона пшеница. Малка България произвежда 5% от световния добив на слънчоглед. Къде са тези суши?! Къде са тези трагични неща?! Това е един огромен балон“, коментира Рачев и обяснява още : „Никога на Балканите не е имало толкова много хляб и въобще толкова много храна. Времето е прекрасно. Животновъдството се развива много добре, и то главно по икономически критерии. Българският народ не е ял толкова много плодове и зеленчуци, колкото през последните 10 години .“

Климатологът посочва и още една добра новина, а именно че противно на твърденията въздухът е по-чист сега.  „И ООН, и СЗО показват, че драстично спадат заболяванията, причинени от замърсения въздух. В Европа и на Балканите никога не сме дишали по-чист въздух през последните 70 години“, категоричен е той.

А за лятото прави прогноза – чакат ни по-високи температури с около градус-два.