Тръмп към лидерите от Г-7: Защо изобщо се срещаме без Русия?

А в другия край на света се проведе среща Русия-Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви за възстановяването на формата Г-8  с участието на Русия. Американският държавен глава участва в заседанието на Г-7 заедно с лидерите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и Япония. Москва също беше част от групата на икономическите сили, но беше изключена през 2014 г. след анексирането на Крим.

„Имаме свят да управляваме и Г-7 някога беше Г-8, но те изхвърлиха Русия. Русия трябва да е на тази среща. Трябва да позволят на Русия да се върне, защото те задължително ни трябват на масата за преговори“, заяви преди заседанието Тръмп и подчерта, че е наясно че „може и да не е политически коректен“.

Американски медии коментират, че изказването на президента е в унисон с нетрадиционно приятелското му отношение спрямо руснаците.

А докато лидерите на Г-7 се срещаха в Канада, Владимир Путин посети Си Дзинпин в Пекин и двамата си обещаха да се подкрепят в различни международно формати. Освен това с обща декларация Русия и Китай се обявиха срещу едностранните икономически санкции.

„Натискът на Запада е увеличил политическото и икономическото значение на Китай за Русия“, заяви Владимир Путин, който ще остане в Китай до неделя.