Н. Ананиев за пияните шофьори: Отговорността е преди всичко тяхна

Животът

11-06-2018, 13:02

Снимка:

АПИ

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Има идеи да се монтира устройство, което блокира автомобила, коментира Алекси Стратиев

По темата за превантивните мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на пътуващите в обществен транспорт - деца и възрастни, коментираха бившият началник на Пътна полиция Алекси Стратиев и експертът от комисията по транспорт в НС Настимир Ананиев.

"Отговорността е преди всичко на водача, когато избира да шофира в подобно състояние. В случая водачът е бил системен нарушител - рецидивист. При три нарушения, за три години, книжката се отнема за двегодишен срок", каза Настимир Ананиев пред България он еър.

Бившият полицейски началник Алекси Стратиев определи конкретния казус като брутално нарушение. "Има идеи да се монтира устройство, което блокира автомобила, в случай, че засече наличие на алкохол в кръвта на водача, но българинът е изобретателен", посочи той.

Стратиев допълни, че законодателят може да предложи опция – да се отнема правото за управляване на обществен превоз завинаги в случай на подобно нарушение. Той се застъпи за по-сериозни санкции: "Този шофьор е изтърпял вече две наказания. И какво от това? Той си позволява да игнорира закона", каза той.

Настимир Ананиев посочи като пример Швеция, в която частна фирма въвежда подобно технологично изменение, за да гарантира безопасността на превозваните. "Българските частни фирми трябва да инвестират в подобна иновация, собствениците на транспортни фирми трябва задължително да проверяват водачите си и да предприемат такава стъпка", призова Ананиев.

Алекси Стратиев допълни, че собственикът на частна фирма, който наема шофьор, би трябвало да прегледа досието му за предишни нарушения, както и, че ръководителите на държавни предприятия също трябва да го изискват.

Бившият шеф Пътна полиция е на мнение, че в България контролът по отношение на алкохола е интензивен - законът разрешава проверки по всяко време и при съмнение за водач в нетрезво състояние. "Даже при леките ПТП-та се проверяват и двамата водачи", допълни той.

В края на разговора, Ананиев призова гражданите към внимателно шофиране със съобразена скорост.