Синдикати: Най-голям проблем у нас са неизплатени заплати и колективните трудови договори

Общество

11-06-2018, 15:46

Снимка:

КНСБ

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Доклад показва, че сме в златната среда по правата на работещите

България се намира в златната среда, що се отнася до правата на работниците.  Ние сме в една група с Испания, Великобритания, Полша и Унгария. За сравнение Румъния и Гърция са доста зад нас. Това се констатира в доклад на КНСБ за нарушенията на трудовите права.

Сред основните констатации в годишния доклад на КНСБ за нарушаване на трудовите права продължава тенденцията за нарастване на сумата на неизплатените заплати. През 2017 г, тя възлиза на 28 млн. лв. , а година по-рано е била 21 млн. лв.

Най-често застрашени у нас са правата на работещите жени, които планират своето майчинство. Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи конкретни случаи на работници с нарушени права. Сред тях са казус на работничка, която е била уволнена ден след като е съобщила на работодателя си, че е бременна. На друга, наскоро родила жена, пък е отказан натрупан платен отпуск.

Налице са и редица пречки пред колективното трудово договаряне, обяви президентът на КНСБ.

"В Европа 58% от държавите нарушават правата за колективно договаряне. В Румъния и Молдова има най-много репресии срещу синдикатите. Това е породено от големите интереси и възможности на американския бизнес. Най-големите нарушители в световен план са компании като "Самсунг", "Дженерал Мотърс", "Амазон" и др."