Техническа повреда е най-вероятната причина за инцидента с Ми-17 край Крумово

Хеликоптерът е водел парада за 6 май в София

Най-вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 край Крумово е техническа повреда. Това каза на извънреден брифинг вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който посети мястото на инцидента. Думите му потвърди и пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „В рамките на 3 секунди вертолетът е паднал от около 20 метра височина.“, обясни тя

Хеликоптерът е бил в изправност и през целия ден на него са се изпълнявали тренировъчни полети от други екипажи. Трагичният полет е бил четвърти поред.

"Внезапно опашката се завърта на 180 градуса и машината пада. Полетът се изпълнява на височина 30 метра, при което екипажът е нямал време за реакция, дори и да съобщи", разказа началникът на авиобазата генерал Димитър Иванов.

При падането на вертолета загинаха капитан Пламен Пантелеев, на 48 години, и капитан Стоян Неделчев, на 45 години. С наранявания, но без опасност за живота, е бордовият инженер Алексей Каменов.

Разбилият се снощи Ми-17 е на въоръжение в армията от 89-а година. Преди две години му е направен основен ремонт и е имал капацитет за още 200 летателни часа.

Именно този хеликоптер е водил военния парад на Гергьовден в София.