Борислав Велков: НДК е новата творческа и конгресна дестинация в Европа

София Лайф

12-06-2018, 12:19

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал на италианското кино в София

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България започна вчера и ще продължи до 16 юни 2018 г.

НДК вече е един от най-добре развитите и модерни културни и конгресни центрове в Европа. В настоящия момент в НДК се провеждат всички значими локални и национални филмови фестивали, излъчва се много кино. С тези думи започна изказването си председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков по време на пресконференцията на Третия фестивал на италианското кино в България. НДК е основен партньор на събитието.

„Изключително опасно е да се ходи на италиански филмов фестивал, преди човек да си е направил планове за лятото”, пошегува се Велков и отбеляза още: „когато става дума за кино и за това как да живеем щастливо, Италия е един изключителен пример”.

Председателят на борда каза още, че след обновяването и след Председателството НДК наистина би могъл да претендира да бъде една от най-добре развитите творчески дестинации на Европа. Киноиндустрията и най-различните й проявления имат огромен потенциал да организират много събития и НДК е една прекрасна сграда, която да поеме голяма част от тях.

Велков изрази готовност НДК да бъде домакин с всичките си зали и пространства на мащабно представяне на Пулия, както и на всички други области на Италия, защото „това е смисълът на Европейския съюз – да обменяме не само стоки и капитали, но и дух и енергия”, заключи Велков.

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България започва днес и ще продължи до 16 юни 2018 г., като основна част от филмите ще се прожектират в кино „Люмиер Лидл”. Фестивалът ще бъде открит тази вечер в 18:30 ч. с комедията QuoVado? („Накъде съм тръгнал?“) в кино „Люмиер Лидл“.

„Партньорството между България и Италия в областта на културата винаги е било добро. Приветстваме всяка една инициатива. Само след дни ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество, който ще помогне финансирането между филмови копродукции между област Пулия и България”, отбеляза на свой ред и зам-министърът на културата Румен Димитров.

Сред филмите, които ще бъдат представени в кино „Люмиер Лидл” и „Дом на киното’’, са непоказвани до момента в България италиански ленти, заснети в Пулия като: „Un Natale al Sud“ („Коледа на Юг“), „Nonc’è campo“ („Без покритие“), „Seimaistatas ulla Luna?“(„Била ли си на Луната?“), „Matrimonioal Sud“(„Сватба на Юг“), „Lacenadi Natale“(„Вечерята на Коледа“), „Chim’havisto?“ („Кой ме е видял?“), „Lorochi? („Те кои?“), „Laguerradeicafoni“(„Войната на неудачниците“).

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата, Посолството на Италия в София, Столична община в качеството си на „Творчески град на киното“ на ЮНЕСКО, на Асесора на културната и туристическа индустрия на Област Пулия и се реализира в сътрудничество с фондация „Apulia Film Commission“, Oбластна агенция по туризъм „Puglia Promozione“, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Български културен институт в Рим.

Фестивалът се реализира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на първото издание на инициативата „Fare Cinema“ – Седмица на италианското кино по света, лансирана от Министерството на външните работи и международно сътрудничество на Италия и на ежегодния „Италиански фестивал в България“, организиран от ИЧЕ – Агенция София.