Майките категорични: Палатковите лагери остават до приемането на Закона за личната помощ

Животът

13-06-2018, 11:18

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Майки на деца с увреждания: Протестите продължават

Най-важното е, че премиерът Борисов ни чу и започна да ни разбира, макар и по трудния начин

Майките на деца с увреждания ще запазят поставените палаткови лагери в столицата и още няколко града до петък, когато социалното министерство трябва да излезе с официално становище по предложения законопроект за личната помощ и да предостави финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане.

След заявката на премиера Бойко Борисов, че очаква конкретни предложения за решение на проблемите на хората с увреждания, завърналият се на поста министър Петков покани майките на среща, за да обсъдят подготвения от тях и омбудсмана Мая Манолова законопроект за личната помощ. След нея Бисер Петков обяви, че до петък министерството ще представи свое становище по законопроекта, а майките обявиха, че протестите в палатковите лагери продължават, докато не бъде гласуван исканият закон.

"Най-важното е, че премиерът Борисов ни чу и започна да ни разбира, макар и по трудния начин. Надяваме се да се получи диалог, защото каузата е изключително значима. Става въпрос за приемането на закон, който ще спаси човешки животи и ще помогне на инвалидите в България", каза пред България он еър Валентина Казанджийска, която е майка на дете с увреждания.

Според изчисленията на омбудсмана личната помощ ще струва около 200 млн. лева годишно, но според разчетите на министър Петков почасовата асистентска услуга за 80 000 лица, които имат нужда от чужда помощ, ще натовари бюджета с допълнителни 300 млн. лева годишно.

В понеделник министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подаде оставка, която бе приета от Бойко Борисов. Ден по-късно обаче премиерът реши да остави Петков на поста, за да продължи диалога с протестиращите родители.