Двама от подсъдимите за кражба от водопровод получиха по 10 години затвор

За отнети 27 869 метра стоманени тръби от "ВиК"-Добрич

Окръжният съд в Добрич постанови по 10 години "лишаване от свобода" за двама от подсъдимите по делото за кражба на тръби от водонапорния тръбопровод "Водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав". Р.Г. от Силистра - сочен от прокуратурата като извършител на деянието, и Ст.К. от София - като подбудител и помагач, ще изтърпят наказанието при първоначално строг режим, съобщава БТА. Съдът постанови и конфискация на лично имущество и на двамата - жилища, поземлени имоти, автомобили, парични средства. Третият подсъдим - Кр.Ц. от столицата, посочен като помагач, ще изтърпи пет години лишаване от свобода при общ режим, обяви съдебният състав.
Окръжният съд призна тримата за виновни, че в съучастие помежду си в периода ноември 2011-март 2012 г. са отнели 27 869 метра стоманени тръби от "ВиК"-Добрич. При кражбата, която е в особено големи размери, на територията на областите Добрич и Силистра тръбите са били изкопани и демонтирани с посредственото извършителство на други четирима души, като е използвана тежка земекопна техника, моторни превозни средства, оксижени, резачи, бутилки с пропан-бутан и други, посочи съдът.
След множество експертизи и разпита на повече от 100 свидетели Окръжният съд определи тримата солидарно да заплатят на "ВиК" 6 695 708 лева имуществени вреди плюс лихвите.
Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.