Антикорупционният орган иска от съда запор на 3.2 млрд. лв.

Крими

14-06-2018, 16:44

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Ще подаваме сигнали за корупция и конфликт на интереси на нов сайт

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество/КПКОНПИ/ е внесла 752 искания за запор в съда за незаконно придобито имущество. По образуваните производства се иска запор за общо 3.2 млрд. лв., като до момента са влезли в сила решения за конфискация за над 7 млн. лв. Антикорупционният орган е информиран през ноември 2017 г., че Евелин Банев-Брендо е осъден в друга държава от ЕС, след което срещу бившата съпруга на Банев и нейната сестра са започнали производства за отнемане на имущество съответно за 6 и 22 млн. лв. Установени са 3 млн. лв. в банкова касета, които са блокирани до произнасянето на съда.
Пламен Георгиев, председател на Комисията подчерта, че от началото на годината в антикорупционния орган са получени над 213 сигнала. По 68 от тях вече има решения или 1/3 са проучени и отработени. Той обясни, че освен постъпилите сигнали Прокуратурата им възлага и множество проверки. "Винаги, когато се касае за корупция по високите етажи на властта, прокуратурата ни възлага на нас да извършваме тези проверки, защото ние сме компетентните органи", поясни Георгиев.
По линия на конфликт на интереси Комисията е образувала 45 производства. За 42 от тях са приети решения, установен е конфликт на интереси по 7 случая, в други 18 не е установен такъв, а 17 производства са прекратени, посочи Пламен Георгиев.
Комисията не е установила конфликт на интереси при депутата Делян Пеевски относно предложения от него медиен закон. КПКОНПИ не е установила несъответствия при доходите и собствеността на народния представител. Изисканите от НАП данъчни ревизии на Пеевски показват, че той е един от най-големите данъкоплатци в държавата, подчерта Георгиев.
Георгиев обясни, че КПКОНПИ започва две инициативи – за създаване на единен антикорупционен сайт, в който всеки ще може да подава сигнал за корупция и за провеждане на антикорупционни обучения в училище. Сайтът ще предоставя възможност за онлайн връзка със служител на Комисията и така ще бъде по-ефективен, похвали се Георгиев, защото според него българите не обичат да разговарят с машини. Освен това председателят на антикорупционния орган предлага и създаването на Граждански съвет към институцията, който да следи дейността й. Той не се притеснява да работи и с НПО-та в тази насока, които да извършват периодичен мониторинг на Комисията, за да бъде максимално прозрачна дейността й.