Арт инсталацията „Бронзовата къща” се бави заради творчески и организационни проблеми на автора

Тодор Чобанов: Ако междинните етапи на проекта не се изпълнят в срок, ще го прекратим

Заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов обяви, че Столична община има съгласието на Посолството на Австрия да спре изграждането на арт инсталацията „Бронзовата къща” на мястото на мавзолея, ако авторът й не изпълнява в срок междинните етапи на проекта.

По повод протестите на леви общинари за забавянето на проекта, Чобанов уточни, че има решение на Столичния общински съвет и представителите на БСП го знаят. Авторът е споделил в разговор, че има проблеми с изграждането, но общината прави всичко възможно той да спазва сроковете и ангажиментите, които са поети. Заместник-кметът подчерта, че изпълнението на една художествена творба е изцяло отговорност на нейния автор. Информацията, която той е получил от Посолството на Австрия и от Институциите, заети с реализацията на амбициозния проект от българска страна, е, че проблемите са от различно естество.

Авторът е в София и работи на терен, но очевидно междинните етапи на изграждането на проекта не се изпълняват. „18 юни е първият етап, просто ще прекратим проекта.”, коментира Чобанов. Той посочи, че хора от общината всеки ден са на обекта и следят какво се случва там.

„Никаква инвестиция от общината не е правена, това са спекулации”, допълни заместник-кметът по културата. Той е категоричен, че в случая става дума за един художествен колектив, който не може да изпълни тази инсталация. Относно възможността да му бъде поискана оставката Чобанов не се притеснява, защото неговата оставка е искана няколко пъти, а работата на политиците от БСП е точно това – да повдигат този въпрос.