Обявен е конкурсът за проект за изграждане на мемориал на загиналите войници

Мисия София

16-06-2018, 11:51

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Вярвам, че участниците в конкурса ще проучат внимателно историята на паметника и ще го впишат по най-добрия начин в парка на НДК, каза кметът

Изграждането на паметник на загиналите войници от Първи софийски и Шести търновски пехотен полк е мисия, на която поставихме началото с връщането на лъва от Войнишкия паметник на неговото историческо място. Сега обявихме конкурс за проект за изграждане на мемориала. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на конкурса за изготвяне на проект за изграждане на мемориал на Първи и Шести пехотен полк, предават от общината.

Войнишкият паметник е издигнат в София през 1934 г. по повод 50-а годишнина от формирането на Първи и Шести пехотен полк и като знак за признание към героизма на полковете от Желязната дивизия. Той е пазил имената на над 3 000 български войници и офицери, дали живота си за свободата и независимостта на България, загинали по бойните полета през Първата световна война, Междусъюзническата и Балканската война.

"Вярвам, че архитектите, скулпторите и художниците, които участват в конкурса, ще проучат внимателно историята на паметника и ще го впишат по най-добрия начин в променената среда на парка на НДК", каза също кметът Фандъкова.

Кметът благодари за подкрепата на всички патриотични и родолюбиви организации, на о.з. капитан Атанас Илев, ген. Златан Стойков, ген. Петко Драгоев и на Пейо Колев. "С тях ще продължим нашата мисия и вярвам, че тя ще стане общонародно дело".

В представянето на конкурса участваха главният архитект на София арх. Здравко Здравков, зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, Малина Едрева – председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.