Нина Ковачева: В 0 за черно 1 за, бяло за първи път показваме заедно индивидуалните си работи

София Лайф

16-06-2018, 13:50

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експозицията 0 за черно, 1 за бяло предизвиква обществените норми

Въпреки множеството общи проекти, всеки от нас е останал с рязко различима индивидуалност

Изложбата “0 за черно, 1 за бяло” в СГХГ е логично продължение на въпроси застъпени, както в индивидуалните, така и в общите ни работи с Валентин Стефанов. Ето защо тя трабва да бъде разглеждана именно в тази посока. Това обясни един от двата автора на изложбата “0 за черно 1 за бяло” Нина Ковачева за изложбата, която в момента се провежда в София.

"Основното което българската публика познава от нашето творчество, в един относително дълъг период от време, е предимно видеотворби и видеоинсталации, предназначени за фасади на музеи, обществени сгради и други публични пространства. Такива са видео инсталациите: "Фази на натрупване и отнемане в ограничено пространство", показана през 2005 г. на фасадата на Националната Галерия; "Игра за две ръце и черно", показана през 2006 г. на фасадата на Националната Художествена Академия; "Физика и метафизика на черното петно", 2012, инсталация специално създадена за пространството на галерия Аросита", обясни още артистът.

"Тази година – 2018, в началото на април, реализирахме изложбата "Изкушенията на ninavale", също обща, създадена за пространството на САМСИ. Тя бе инсталация съдържаща видеа, текстове, обекти, неони."

"Фотографиите които представяме в “0 за черно, 1 за бяло”, три серии на Валентин и две на Нина, както и петте видеа, се представят за първи път в България (освен част от серията “Органон” на Валентин), след като досега са били представяни в Музей Лентос в Линц; Музей Белведере във Виена; Нова Синагога в Берлин; Музей за модерно и съвременно изкуство в Сент Етиен, както и различни галерии и центрове за съвременно изкуство. Всъщност за първи път показваме заедно индивидуални работи", коментира Ковачева.

"Въпреки множеството общи проекти, всеки от нас е останал с много различима индивидуалност, от което може би и произтича удоволствието да се връщаме един към друг, тоест да се превръщаме в ninavale - третият художник, както ни определят критици, за да създаваме нови общи работи. Чрез това непрекъснато събиране и разделяне ни позволява да се разграничим и преоткрием", допълни още тя.

Изложбата може да бъде видяна до 8 юли в Софийската градска галерия.