Бесарабски българи идват за събора "Песни и танци от слънчева Добруджа"

За юбилейното 50-о издание на 30 юни

Бесарабски българи идват за юбилейното 50-о издание на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", съобщават от Добричката общинацитирана от БТА. Празникът, който ще открие пет сцени в местността "Славната канара" край село Дебрене на 30 юни, е записан в Националния културен календар.
Танцовият ансамбъл "Колорит" от село Каменка в Украйна ще покаже как се съхраняват традициите на българската общност в Бесарабия. Самодейци от Двореца на културата в Измаил, групата за обичаи "Радослав" от град Днипро, детският вокален колектив "Весели дзвиночки" от село Чабан, Киевски район - всичките от Украйна, също ще се присъединят с песни и танци към празника.
Повече от 100 самодейни състава, певци и инструменталисти от областите Добрич, Варна, Силистра, Русе, Ямбол ще се надпреварват за отличията на събора. За първи път ще бъде открита Алея на занаятите, на която майстори ще покажат народни носии, дърворезби, накити и украшения, керамични съдове и други, посочват от общината.Празникът ще събере и земеделски производители от региона, които ще подредят щандове с плодовете на земята.Сред най-атрактивните събития ще бъде ревюто на народни носии,които освен че ще бъдат с богати шевици, се очаква и да имат интересна история.
Празникът на народното творчество възниква като събор-надпяване "В прослава на хайдутството" в местността, която е била сборище на войводата Пейо Буюклията и неговата дружина. Съборът с 50-годишна история е и празник на община Добричка.