Нова дестилерия край Балчик ще преработва по 1500 тона лавандула за година

за денонощие ще се добива по 1.8 тона лавандулово масло и по 40 килограма масло от маточина

Нова дестилерия, която ще преработва по 1500 тона лавандула за година, ще бъде изградена в промишлената зона на Балчик, съобщават от общината за депозираното инвестиционно намерение. Съоръжението ще има капацитет да преработва и по 540 тона маточина годишно.
Предвижда се дестилерията да работи по време на прибиране на реколтата от етерично-маслените култури като в пиковия период ще се премине към двусменен и трисменен режим на работа. Тогава за денонощие ще се добива по 1.8 тона лавандулово масло и по 40 килограма масло от маточина.Инсталацията ще може да произвежда и по 80 килограма масло от бял равнец за денонощие. Цветовете ще бъдат жънати само при слънчево време на полето, за да не пада добивът на масло, и ще се преработват до 24 часа,предвижда частният инвеститор.След парната дестилация сухата тревна маса ще се предава за производството на пелети.
Според проекта строителството на халето, в което ще бъде разположена инсталацията, ще приключи за два-три месеца, пише БТА.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен