САЩ: Съветът по човешки права към ООН е недостоен за името си, изтегляме се

Свят

20-06-2018, 09:06

Снимка:

The White House

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Били предубедени към Израел, а членували страни като Китай, Куба и Венецуела

Вашингтон със сериозна крачка срещу ООН – Съединените щати се изтеглиха от Съвета по човешки права към организацията. Постоянният представител на Вашингтон в нея Ники Хейли обяви, че Съветът бил „недостоен за името си“ и страната и вече ще провежда самостоятелни политики за защита на човешките права.

„Предприемаме тази стъпка, защото ангажиментите, които сме поели, ни не позволяват да останем част от лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси. Искам да бъда пределно ясна – тази мярка не означава, че отстъпваме от ангажиментите си към защитата на човешките права”, заяви дипломатът.

Хейли посочи и конкретни причини за изтеглянето – членството в Съвета на страни като Китай, Куба и Венецуела, за които има сериозни критики в потъпкването на човешки права. В същото време в ООН били „хронично предубедени“ към Израел.

С това действие на практика САЩ изпълниха заплаха, която направиха преди повече от година, когато настояха за реформиране на Съвета. Ники Хейли обясни, че „ще бъдат щастливи отново да се присъединят“ ако реформата бъде осъществена.