Как да получим обезщетение след зачестилите градушки и порои над страната?

Eдинствено тези, които са сключили застраховка за имуществото си, имат право на обезщетение

Какви са условията за получаване на обезщетение след зачестилите градушки и порои над страната и как можем да защитим имуществото си - темата в студиото на "Денят започва" по БНТ коментира Станислав Иванов, експерт по имуществено застраховане и представител на Асоциацията на българските застрахователи.

На първо място, единствено тези, които са сключили застраховка за имуществото си, имат право на обезщетение. Те може да са физически лица или да бъде направена застраховка на бизнес.

"Принципът е различен. За домашно имущество условията са облекчени. Обезщетението, което се полага се равнява на това, което е увредено. Ако имаме увредени мазета - равностойността на ремонта се изплаща, стига да не надвишава това, което застрахованият си е избрал. Така че което е увредено - това ще ви бъде платено", коментира Иванов.

У нас най-масово застраховането се свежда до задължителните застраховки. Под 20% от имотите у нас са застраховани. При земеделските стопани процентът е още по-малък. И тези 20 % имуществено застраховане са благодарение на банките, които изискват обезпечение и застраховане на имуществото.

Според много хора застраховането е скъпо, но експертът даде конкретен пример, че ако една къща струва 20 000 лв., то застраховката й ще бъде около 40 лв. на година. Няма изискване от закона имотът да има Акт 16, но това дава гаранция на застрахователите, че обектът е в кондиция. Старите къщи нямат Акт 16, но също могат да бъдат застраховани.

Експертът коментира и новия проектозакон, който предвижда Изпълнителната агенция "Борба с градушките" да се трансформира в държавно предприятие, което да акумулира средства от българските граждани.

"Това означава, че ако някой вземе пари - ще ги вземе от потребителите на застраховки. Застраховките, които ще бъдат засегнати от тази такса, ще повишат цените си. Така че, тези мерки, са абсолютно непремерени, защото в така предвидения закон няма заложени никакви системи или измерители, които да отчетат дали има ефект от тях", каза още Иванов.