Купуваш кола и не я регистрираш 2 месеца- КАТ те отписват автоматично

Крими

20-06-2018, 11:10

Снимка:

freeimages.com/Niels Rameckers

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Автоматично се проследяват сроковете от покупката до регистрацията

Служебно прекратяване на регистрацията на автомобилите на хората, които в двумесечен срок от покупката не са регистрирали на свое име колата, вече функционира. Със специален софтуер автоматично се проследяват сроковете и автоматично се прекратява регистрацията на автомобилите. Автоматичното прекратяване се извършва за договори, въведени в Регистъра за превозни средства след 27.12.2017 г.
От „Пътна полиция“ напомнят, че в края на 2017 г. влезе в сила нова разпоредбата в Закона за движение по пътищата за служебното прекратяване на регистрацията.
Също така от 06.03.2018 г. е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на превозното средство веднага след неговото сключване.
Важно е да се знае, че управлението на превозни средства с прекратена регистрация е престъпление, предупреждават от МВР. И напомнят на гражданите, че до края на 2017 г. е в сила старата разпоредба, според която купувачът е длъжен в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика.
При неизпълнение на задължението се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.