Български гражданин, осъден за сводничество в Полша, ще търпи наказанието си у нас

35-годишният С.Е. е обвинен в сводничество

Окръжен съд - Добрич отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от полските съдебни власти, с която е поискано предаването на осъден за сводничество български гражданин. Съдебният състав се съобрази с изразеното от осъдения желание да изтърпи наказанието си в български затвор и прие да приведе в изпълнение постановената от Окръжен съд във Варшава ефективна присъда, която е влязла в сила на 11 декември 2017 година.

В Полша 35-годишният С.Е. е бил осъден за деяния, извършени в периода от май 2008г. до декември 2011 година. Полският съд го е признал за виновен в това, че е склонявал жени към проституция и е извличал  изгода като събирал от тях неопределени суми. Наложено му е било ефективно наказание за срок от 4 години и 6 месеца.

Мъжът е бил обявен за издирване с Европейска заповед за арест, издадена на 22 май т.г., от съда във Варшава. На 14 юни е бил задържан в Генерал Тошево, а на следващия ден му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Днес в последната си дума пред Добричкия окръжен съд мъжът поиска да изтърпи наказанието си в България, за да може да бъде посещаван от роднините си. Желанието му беше подкрепено от неговия защитник и от представителя на Окръжна прокуратура.

         След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, Окръжен съд - Добрич счете, че искането на задържания трябва да бъде уважено. В мотивите за решението си съдебният състав посочва, че в случая се иска предаване на български гражданин, който трайно се е интегрирал в българското общество, създал е фактически връзки - семейни и икономически, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реинтеграция след изтърпяване на наложеното наказание.

Съдът взе предвид и обстоятелството, че мъжът е осъден за деяния, извършени преди близо 10 години, като в дългия период от време е бил преимуществено в нашата страна, без да е извършвал престъпления. Съдебният състав прецени, че отдалечаването на българския гражданин от семейството, при наличие на малолетно дете, не би представлявало необходима и пропорционална намеса на държавните власти в упражняването на неговото право на личен и семеен живот.

Воден от тези съображения съдът отказа да изпълни Европейската заповед за арест, а прие постановената в Полша присъда да се приведе в изпълнение от Окръжна прокуратура - Добрич. Решението подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен