Отвориха дългоочакваната процедура "Насърчаване на предприемачеството“

Днес експертите на ОИЦ ще посетят Карлово

Дългоочакваната процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 – „Насърчаване на предприемачеството“ вече е отворена за кандидатстване. Това съобщи Управляващият орган на ОПИК 2014-2020.
Целта на процедурата е създаване и развитие на нови предприятия в приоритетни сектори на Националната стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия и специфични сфери, свързани с преодоляването на европейски и регионални предизвикателства. Сред тях производство на: текстил, химични продукти, компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, автомобили, ремаркета и полуремаркета, обработка на кожи, производство на изделия от пластмаса, каучук, метал, дърво, корк, слама, зъболекарски инструменти, филми, телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика, създаване и излъчване на телевизионни и радиопрограми, дейности в областите дизайн, фотография и други.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е малко над 67 млн. лв. Минималният размер на БФП е 50 хил. лева, а максималният - 200 хил. лв. Интензитетът на помощта е 80%.  Допустими по процедурата ще са проекти, включващи дейностите - реализиране на пазара на предприемачески идеи и визуализация на проекта.  
Два са крайните срока за подаване на проектни предложения – 16:30 часа на 05.09.2018 г. и 16:30 часа на 07.11.2018 г. Подаването на документите се извършва изцяло по електронен път чрез ИСУН2020 единствено чрез използването на  валиден квалифициран електронен подпис (КЕП). Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси на електронна поща: entre_start@mi.government.bg. Пълният пакет документи може да бъде изтеглен от интернет страницата на оперативната програма: www.opic.bg или Единния информационен портал: www.eufunds.bg.
От началото на месец юни, експертите на ОИЦ-Пловдив реализираха четири публични информационни събития, част от втората годишна информационна кампания на Центъра за популяризиране на актуалните и предстоящи възможности за кандидатстване с проектни предложения към Оперативните програми (ОП), Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР). Домакини на срещите бяха общините Съединение, Брезово, Хисаря и Перущица.
Днес, 22 юни 2018 г., експертите на ОИЦ ще посетят Карлово. На 25 юни 2018 г. от 19:30 часа на Летен театър-Хисаря в Хисаря Областен информационен център-Пловдив кани всички на Бутиков концерт „Спомени за бъдеще“ на Шекерова live band – български песни от 60-те, 70-те и 80-те години. Вход – свободен.
Проект „Ефективно функциониране на областен информационен център в Пловдив“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“.