Цацаров за затворника: Шефовете на затвора и охранителите имат лична отговорност

Трябва да променим целия начин, по който се изтърпява наказание у нас, смята главният прокурор

Трябва да променим целия начин, по който се изтърпява наказание у нас. Това заяви пред журналисти в парламента главният прокурор Сотир Цацаров за случая с избягалия затворник в Ловеч. Той заяви, че до момента издирването на лицето не е дало какъвто и да е резултат.

„За конкретната ситуация следва да има лична отговорност. От съответното ръководство на затвора или надзорно-охранителения състав, която конкретна ситуация е позволила затворник с такава присъда, да бъде на външен обект без охрана“, заяви обвинител Номер 1.

Според него лишените от свобода трябва да имат право на труд, но „самостоятелна работа, работа във фирми, работа на външни обекти, независимо от това колко е присъдата, независимо от това какъв е остатъкът, това за мен е абсолютно недопустимо“, отбеляза още той. Ситуацията в момента обаче позволява да се случва това.

„Трябва да има работа, но работа както е  в нормалните страни, под охрана, със съответни дрехи или отличителни знаци, които показват че лицето е лишено от свобода. Това само по себе си ще затрудни отклоненията“, категоричен е главният прокурор.

Оставки в случая биха били излишни, смята Цацаров.

„Оставката ще промени ли нещо? Режимът остава същият, условията в затвора остават същите, надзирателите остават на същите условия, на които работят. Затворниците остават на същите външни обекти, на които работят. Какво ще промени тази оставка? Трябва да се седне и да се търси воля и разум. Тази оставка няма да промени нищо. Тя ще е решение до следващото бягство на затвора. А то ще се случи, защото просто условията го позволяват, те не го позволяват, те просто канят затворникът да избяга“, подчерта той.