Уролозите в УМБАЛ - Пловдив махнаха тумор на пикочопровод след рядка безкръвна операция

Специализираната клиника е сред 5-те места в Европа, която извършва сложната интервенция

Рядка лапароскопска операция направи екипът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив". Безкръвната интервенция бе извършена от ръководителя проф. д-р Димитър Шишков и д-р Васил Павлов по повод рак на пикочопровода /б.а.-уретера/ на 67-годишен мъж от София.
Тя е продължила два и половина часа и през това време изцяло са отстранени десният бъбрек, уретера и част от пикочния мехур, като за целта уолозите са влезли само през 4 порта /отвора/ с големина по 1 см. Проф.Шишков увери, че пациентът ще се възстанови и ще живее съвсем нормално с левия си бъбрек.
Столичанинът постъпил в клиниката, тъй като от около 2 месеца имал хематурия /б.а. - уринирал кръв/, но в последните дни тя се засилила. При прегледите в София му обяснили, че операцията е сложна и се прави на малко места в Европа. Насочили го към проф.Шишков в УМБАЛ „Пловдив", защото клиниката, която ръководи, извършва трудната безкръвна интервенция. При прегледа доказахме диагнозата - туморна формация на пикочопровода с големина около 1 см, обясни професорът. Според него заболяването се среща доста рядко, но и много често не се диагностицира правилно. Затова пациенти се оперират, когато болестта е напреднала и те вече имат метастази в не един орган.
Проф.Шишков потвърди, че в Европа не повече от 5 центъра извършват рядката операция. Клиниката по урология вече разполага и с нов ултразвуков скалпел, който позволява да се правят абсолютно всички видове безкръвни операции в отделителната система и коремната кухина. Иновативното оборудване е закупено със средства на лекарите и с дарения от пациенти на УМБАЛ „Пловдив", на които сме благодарни, посочи началникът. Клиниката е единственото място в Южна България, където се правят безкръвни операции при които се влиза през лумбалната стена и се премахват простата, пикочен мехур, бъбрек, пикочопровод и се правят пластики, като се спазват строго показателите за тези методи