По морето – българите не стигат, наемат чужденци от страни извън ЕС

Общество

24-06-2018, 13:07

Снимка:

Freeimages/Patrycja Cieszkowska

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Над 600 фирми в туризма са си докарали работници от държава извън Евросъюза

Недостигът на родни кадри в туризма за поредна година доведе по родното Черноморие сезонни работници от страни извън Европейския съюз, съобщава БНТ. Инспекцията по труда във Варна отчита сериозен интерес от страна на бизнеса към сезонните работници от чужбина – над 600 фирми са подали документи, че наемат такъв персонал. И ако в предходни години са констатирани нарушения и са налагани санкции за липса на работни виза, сега работодателите са изрядни.

„Тази година работодателите, които ние сме санкционирали миналата година още от преди месец поискаха, уведомиха ни при нас, че са наели такива работници“, казва Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна.

Българските кадри в туризма са с приоритет, казват работодателите, но са доволни и от сезонните работници, които пристигат от Украйна и Молдова.

„Те идват точно в месеците, които са най-натоварени и имаме най-голяма нужда от тях. Процентите за ваканционните комплекси са в порядъка може би започват от 20, 25 процента и стигат в някои хотели до 50 % с рускоговорящи служители“, казва председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Коцев.