Директорът на ГДИН поел отговорност и станал зам.-директор след случая "Пелов"

Животът

25-06-2018, 11:24

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

14 души са понесли различна степен на отговорност по случая със скандалното бягство от Софийския затвор

След случая с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” старши комисар Свилен Цветанов поел отговорност за случая и станал… заместник-директор в същата агенция. Това стана ясно от гостуването на правосъдния министър Цецка Цачева в ефира на БиТВ.

По думите на Цачева 14 души са понесли различна степен на отговорност по случая със скандалното бягство от Софийския затвор. Тя добави, че проверката по случая е констатирала груби нарушения, включително фаворизиране на някои затворници, както и незаключени килии.

Според правосъдния министър не би трябвало конкретната отговорност да бъде понесена от шефа на ГДИН. Тя уточни, че Свилен Цветанов от години е в системата, „много преди нея”.

„Свилен Цветанов е един от двамата заместник-директори на ГДИН. Отговаря за охраната на затворите, това е неговият ресор. Ако се докаже липса на негова адекватна реакция или пропуски в работата му… Няма недосегаемо лице”, коментира Цачева.

По повод охраната на затворниците докато са на работа, Цачева коментира, че в закона има един единствен текст, който казва, че там отговорността е на юридически лица.

„Трябва да има преосмисляне на взаимодействието между министерство на правосъдието и юридическите и физически лица”, категорична е Цачева.

По повод охраната на сградите на специализирания съд Цачева коментира, че ситуацията е във вниманието на Министерството на правосъдието от ранната пролет. „Действително имаше случай през април, когато на паркинга на спецсъда е имало конфликт между подсъдим и свидетели”, коментира Цачева.