Облагородяването на крайморската зона в Каварна ще завърши до края на юни

Това увери днес кметът Нина Ставрева

Облагородяването на крайморската зона в Каварна ще приключи до 30 юни, съобщи кметът на общината Нина Ставрева на пресконференция. По думите й с инвестиция от 220 000 лева, осигурени от държавния бюджет, там се изгражда дъждовна канализация - част от капиталовата програма на общината за 2018 година.
Наложилите се аварийно-ремонтни дейности изискват време и общината даде възможност, каквато законът позволява, те да бъдат завършени, коментира Ставрева по повод заведеното дело в Административния съд в Добрич. Областният управител оспорва решението на общинския съвет забраната за строителните работи в туристическия сезон да не започва от 15 май, а от 15 юни.
Надяваме се много скоро неудобствата от ремонтните дейности да останат в миналото, като фирмата-изпълнител ще понесе неустойки според подписания договор за допуснатото забавяне, каза Ставрева. Тя определи като спекулация свързването на дейностите в морската зона с хотел, който се намира в района. Разрешителното за строеж на сградата е издадено още през 2006 година от тогавашния главен архитект и кмета на общината, а хотелът е присъединен към канализацията месеци преди да започне облагородяването в курортната зона, поясни Нина Ставрева.
Кметът още веднъж потвърди, че няма да се строи на плаж "Болата" край Каварна след изваждането му от резерват "Калиакра" и присъединяването му към защитена местност "Степите". Заповедта на министъра на околната среда и водите за промяната вече е публикувана в "Държавен вестник". Не искаме бетон на "Болата", а само свободен достъп до плажа, добри условия и сигурност за туристите, допълни Ставрева. По думите й областната управа ще осигури с договор водни спасители, общината - сметопочистване, а Министерството на туризма ще обяви процедура за отдаване на плажа под наем, съобщава БТА.