Московски: Ще решим въпроса с БДЖ, няма да има продажби на активи, вагони или сграда

БСП искат спиране на концесията за Летище София, Московски им припомни: Нормална практика, вие направихте 14 концесии

Парламентарната група на БСП ще внесат проекторешение за спиране на концесията за Летище София. Те обвиниха управляващите, че „на тъмно заседание Министерски съвет е одобрило предложението на министъра на транспорта за стартиране на процедурата за концесия“. Обвиненията на опозицията са, че никой не знае какви са условията на тази процедура.

„Не може най-печелившото държавно дружество да бъде продадено, да бъде отдадено на концесия по този начин. С всички парламентарни средства ще направим така, че тази концесия да не стартира“, заплаши Георги Свиленски от „БСП за България“.

На тези обвинения веднага отвърна министърът на транспорта Ивайло Московски, който дойде в парламента за да изясни въпроса.

„Концесията в никакъв случай не означава смяна на собствеността. Собствеността си остава публична държавна през цялото време на концесията“, отбеляза Московски. Министърът припомни, че самите те от БСП, когато са управлявали, са използвали този икономически инструмент.

„14 на брой са дадени и казвам че повечето от тях са успешни. Нормална икономическа практика - да не спекулираме, да не я правим черна дума в развитието на икономическите процеси на страната. Гарантираме, че ще има пълна прозрачност“, допълни още транспортният министър. По думите му цялата документация около концесията на летището ще бъде публикувана първо във вестника на ЕС за да има равен достъп на всички потенциални участници.

Той отвърна и на твърденията на социалистите, че има масови съкращения на летището, като посочи, че през последните месеци има около 100 новоназначени служители.

По отношение на БДЖ от БСП твърдят, че вчера е изтекъл срокът, в който дружеството е трябвало да се разплати с облигационерите. От днес сградата на БДЖ можела да бъде продадена и изпълнителният директор да работи отвън на тротоара. 1200 вагона били запорирани и всеки един момент можели да бъдат продадени. Сградата и вагоните били под пряка заплаха.

Московски от своя страна ги увери, че с кредиторите се водят преговори вече повече от седмица с цел намаляване на наказателните лихви. „Предстои да бъде решен изцяло въпросът.

„Няма да има нито продажби на активи, нито на вагони, нито на сградата, нито на БДЖ“, отбеляза транспортният министър.