Туск предлага Македония и Албания да започнат преговори за ЕС догодина

Заев: Евролидерите ни казаха: „Да, заслужавате“

Македонска делегация, начело с премиера Зоран Заев, е в Брюксел за важни срещи за евроинтеграцията на страната. Министър-председателят на югозападната ни съседка проведе среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и двамата потвърдиха, че по всяка вероятност страната  ще получи дата за започване на преговори през юни догодина – заедно с Албания.

„Днес тук в сърцето на Европа ще получим важна вест – Македония ще има дата за ЕС – юни 2019 г. Нашата страна заслужи това. Евролидерите ни казаха „Да, заслужавате“. Само за една година се променихме, Македония е страна на позитивни промени, динамични реформи, откритост и обществен диалог“, заяви на брифинг след срещата Зоран Заев.

„Беше добра седмица за твоята страна и за Западните Балкани“, обърна се топло Туск към Заев и припомни „зелената светлина“, дадена от външните министри. „И само след няколко часа очаквам и държавните и правителствените ръководители да приемат това решение. Този огромен успех не би бил възможен без личната ти отделеност на каузата“, каза председателят на Европейския съвет и изтъкна огромните пробиви направени със споразумението за добросъседство с България и за името с Гърция.

„Дадохте пример на останалите в региона за това как трябва да оправят отношенията със своите съседи. Видях политическа воля да вървите напред по пътя на европейската интеграция. Нямам съмнения, че със смелото и напредничаво ръководство на премиера Заев страната ви ще съумее за запази стъпките на реформи в ключови сектори, които са важни за бъдещето на страната ви“, не спести похвали Туск.