След 10 часа дебати Европа реши: Мигрантите няма да избират сами в коя страна да останат

Свят

29-06-2018, 09:09

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

ЕС ще отпусне повече средства за справяне с миграцията

Мигрантите няма да решават сами в коя страна от Европейския съюз (EС) да останат. Центровете за прием бежанци, спасени след прекосяване на Средиземно море, ще се създават в страните от общността, които изразят съгласие за това. Впоследствие мигрантите ще бъдат разпределяни също в страни, които са готови да ги приемат по свое желание. Това съобщава агенция dpa, позована на източник от дипломатическите среди.

Лидерите на страните от ЕС се споразумяха за единна политика за бежанците, съобщи председателя на Европейския съвет Доналд Туск след повече от 10 часа дебати в Брюксел, които продължиха през цялата нощ.

Европа ще отпусне повече средства за справяне с миграцията, решиха лидерите на 28-те страни. "Италия вече не е сама след тази среща", каза премиерът на страната Джузепе Конте. По думите му Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на своя територия.

Страните-членки на ЕС искат да подсилят Европейската гранична служба „Фронтекс” и да заделят втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците. "Победи европейското сътрудничество", отбеляза френският президент Еманюел Макрон, излизайки от заседателната зала, съобщи бТВ. "Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Ние трябва да успеем да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", добави той.

В заключителния документ присъства и точката за създаване на центрове за мигранти, които да бъдат изграждани извън границите на ЕС, обяви австрийският канцлер Себастиан Курц.