Взети са проби от труп на диво прасе, открит на плаж на 3 км от Крапец

Добруджанци

29-06-2018, 14:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Набелязаха мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете в Добричко

Областният управител и директорът на ОДБХ в Добрич апелират да се търсят ветеринарните лекари по общини при съмнения за заболявания по животни

След подаден сигнал от информационен сайт, към който се е обърнала за съдействие жителка на община Шабла, Областният управител Красимир Кирилов организира съвместно с директора на Областна дирекция „Безопасност на храните“ (ОДБХ) д-р Анелия Андонова и кмета на Община Шабла Мариян Жечев, мерки по констатиране на истинността на сигнала, локализиране трупа и предприемането на действия, които да гарантират здравето на животните. На база предприетите незабавни действия, още по обяд трупът на дивото животно бе локализиран на плаж на три километра от село Крапец, община Шабла. Директорът на ОДБХ – д-р Андонова, заяви, че са взети проби, които ще се изпратят за изследване в лаборатория в София. По трупа има отстрелна рана, той е цял и ще бъде загробен в отреденото за това място, добави още д-р Андонова. Самият терен ще бъде обработен, съгласно изискванията за биосигурност.

Припомняме, че на 25.06.2018 г., на основание Заповед № РД 11-1073/21.06.2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ, Областният управител Красимир Кирилов свика заседание на Областна епизоотична комисия за набелязване на мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта „Африканска чума по свинете“. Вече има констатирани възникнали огнища на болестта в съседна Румъния. Ветеринарните лекари предупреждават, че заболяването е силно заразно. Прегледи на домашните животни се извършват от ветеринарните лекари регулярно.

Областният управител Красимир Кирилов и директорът на ОДБХ д-р А. Андонова апелират при съмнения за заболяване по животните, гражданите да търсят ветеринарните лекари и ОДБХ. Ветеринарни специалисти има във всяка една от общините в областта. Сигнали могат да се подават и в Областна дирекция „Безопасност на храните“. Кр. Кирилов призовава жителите на област Добрич да не подценяват риска от разпространение на болестта „Африканска чума“ и в тази връзка припомня, че е забранен вносът от Румъния на свинско месо и хранителни продукти, съдържащи такова.