Ананиев: До средата на 2019-а трябва да имаме действащо електронно здравеопазване

Политика

29-06-2018, 14:54

Снимка:

Министерство на здравеопазването

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Здравният министър ще подготвя концепция за здравна реформа

До средата на следващата година трябва да има действащо електронно здравеопазване. Тази цел си постави здравният министър Кирил Ананиев по време на разискванията по Националната здравна карта. Според него в контекста на новия модел за здравеопазване съществена роля играе националната здравна информационна система. Той обясни, че когато той и екипът му са влезли в министерството, проектът за електронно здравеопазване бил замразен, а в момента е вдигнат на крака.

Здравният министър ще подготвя и концепция за здравна реформа в срок до 30 септември. Парламентът възложи на министърът да представи концепция за развитие на здравното осигуряване и секторните реформи в системата. Това реши парламентът след приключване на разискванията за Националната здравна карта, инициирани от БСП. Депутатите разгледаха две проекторешения - на ГЕРБ и БСП, свързани с разискванията.

Ананиев трябва да представи концепцията пред Комисията по здравеопазване в парламента след проведено широко обсъждане, по идея на ГЕРБ.

Предложението на БСП бе отхвърлено от депутатите. Социалистите предлагаха в срок до 1 август здравният министър да предостави коригиран модел на национална здравна карта, като отчете становищата на съсловните организации, както и на Комисията по здравеопазване. От БСП искаха още в същия срок министърът да представи конкретен модел на здравно осигуряване, както и на финансово-административно управление на системата на здравеопазване.