Радев: България получи признание за резултатите, постигнати по време на председателството на Съвета на ЕС

Вътрешният министър проведе редовния си месечен брифинг

МВР пое голяма част от натовареността по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Приблизително 300 събития бяха организирани у нас и в Европа. Голяма част от служителите на ведомството бяха ангажирани и с обезпечаването на сигурността на делегациите. Успяхме да се справим с това огромно усилие, подчерта министър Валентин Радев по време на редовния си месечен брифинг. Той се спря на няколко акцента, един от които бе  „Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на вътрешните работи.  Той отчете дейностите по четирите приоритета в област „Вътрешни работи“ – повишаване на сигурността на гражданите на ЕС, ефективно управление на миграционните процеси, гранична сигурност, европейска перспектива на Западните Балкан, и посочи, че почти по всички тях България постигна успех. Министър Радев припомни, че Българското председателство затвори три регламента. „Сега остава те да бъдат публикувани и изпълнявани“, уточни вътрешният министър и посочи постигнатите стъпки, свързани с общата позиция на Съвета по общата европейска система за убежища, България е в основата на точката, в която се посочва необходимостта от изпълняване на споразумението с Република Турция, европейските лидери отбелязват, че ще продължат и сътрудничеството със Западните Балкани. „Никаква забележка няма към България- нещо повече, дават ни за пример за опазване на най-чувствителната граница в ЕС“, обясни още министър Радев.

В рамките на редовния месечен брифинг вътрешният министър се спря и предприетите действия на МВР във връзка със сигурността на туристите по време на летния сезон. Той припомни, че в началото на месец юни бе проведена работна среща в Бургас, на която присъстваха и директорите на ОДМВР-Добрич и Варна. На нея бе направен преглед на готовността на министерството за обезпечаване на обществения ред и сигурността на туристите през настоящия сезон. Над 1000 служители ще бъдат командировани, ще продължи практиката на патрулирането на смесени екипи, като новото през тази година е въвеждането и на германски пътни патрули, които ще подпомагат работата на българските си колеги в морските курорти.  

Три нови законопроекта по линия на пътна безопасност са поставени вече на обществено обсъждане, подчерта министър Валентин Радев, спирайки се на извършеното от МВР по отношение на пътната безопасност. Той посочи, че тези обсъждания бяха проведени в София, Варна, Благоевград, Бургас и Стара Загора.  МВР цели освен жертвите, да намали и броя на ранените по пътищата, заяви вътрешният министър. Затова и усилията на ръководството са насочени към осигуряване на повече техника и камери за работата на пътните полицаи. Статистиката сочи, че за първи път от последните четири години се наблюдава спад на жертвите,  с 51 по-малко са жертвите по пътищата от началото на годината на тежките пътни инциденти в сравнение със същия период на миналата година.

В никакъв случай не може да се говори за тенденция на бягства от затвори или отклонения, заяви министър Валентин Радев, който  се спря и на последните полицейски операции по залавянето на избягали рецидивисти. Той подчерта, че това се случва на фона на други, които постоянно се задържат. Вътрешният министър не скри, че бягството на арестанта от сградата на Трето РУ-Пловдив е грешка на полицейските органи и подчерта, че по случая е назначена проверка, в която ще се изяснява персоналната отговорност. той уточни, че има правила и всички проверки в структурите на министерството се извършват по правилата на правовата държава – отговорно и справедливо.

Към момента обстановката в страната е по-спокойна, няма бедстващи хора или такива с непосредствена опасност за живота, съобщи гл.комисар Николай Николов по време на брифинга. Той посочи, че ежедневно се следи информацията за метеорологичната обстановка, която се получава в оперативния център. Припомни, че още при първите сведения за предстоящо  влошаване на обстановката в страната бе проведено работно съвещания с министър Валентин Радев. Идеята беше ранно предупреждение на хората, ако се наложи принудителна евакуация и предприемане на превантивни мерки. Бе извършен мониторинг, бе дадено указание на структурите на МВР за повишена готовност за привличане в оперативни действия,  разпоредено бе наблюдението на всички критични участъци, както и поддържане в  готовност на техниката, с която областите разполагат за извънредни ситуации, както и известяването на всички, които участват в плановете за защита при бедствия и аварии. Гл.комисар Николов посочи, че все още е сложна обстановката около река Малък Искър, реката е наводнила улици и къщи в Етрополе.по думите му  няма опасност за населението, кметът на града е създал необходимата организация, язовирът се наблюдава, пожарни екипи намаляват неговото ниво, за да могат хората там да са спокойни.  Той категорично заяви, че до този момент няма  скъсана язовирна стена. 243 конкретни операции, свързани с отводнявания на подземни етажи, мазета, подлези, са проведени от служителите на МВР. Осигурена е и охрана на опасни мостове. Дъждовният облак продължава на северозапад, предупредени са областните управители на Враца и Монтана за предприемане на необходимите превантивни мерки.  Гл.комисар Николов посочи, че според метеорологичната прогноза в утрешния ден се очаква подобряване на валежната обстановка, но за Централна и Западна България е обявен жълт код за силни ветрове. Затова усилията ни са насочени в предупреждение към хората да бъдат особено внимателни, когато минават под и около високи сгради, добре е да отстранят и опасни предмети, които могат да паднат  от терасите, добави директорът на ГДПБЗН.

На брифинга участваха заместник-министрите на вътрешните работи Красимир Ципов, Милко Бернер и Стефан Балабанов и заместник-главният секретар на МВР гл.комисар   Георги Арабаджиев.