Турция: Не чакаме нищо положително от австрийското председателство, дано ЕС не забави и този транш

Анкара чака превод от 3 млрд. евро за бежанците

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу с просторно интервю пред турската NTV. Анкара не вярва, че ще бъдат предприети положителни стъпки с Европейския съюз докато Австрия е председател на Общността във втората половина на 2018 г, обяви той.

„Не мисля, че ще бъдат предприети някакви положителни крачки. Разговарях надълго и нашироко с австрийския външен министър, но за нещастие сегашният канцлер (Себастиан Курц) е по-краен дори и от крайно десните“, обяви Чавушоглу.

„Има сектори, в които с ЕС можем да работим заедно, но отварянето на нови глави или не е политически въпрос. Очакваме по-добро сътрудничество едва след края на австрийското председателство“, заяви първият дипломат на Турция визирайки румънското председателство, което трябва да започне в началото на 2019 г.

Той коментира още, че силно се надява, че евробюрократите са научили урока си и няма да има забавяне с втория финансов транш към Турция в размер на 3 млрд. евро. Първият превод на пари се забави повече от година.

Турция играе ролята на бариера между бежанците и Европа от 2016 г. насам. В момента страната приютява около 3,5 млн. сирийски мигранти.