Бесарабски българчета откриха с добруджански ритми събора "Песни и танци от слънчева Добруджа"

Мисия Добрич

30-06-2018, 15:45

Снимка:

Кадър: Добруджа ТВ

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Програмата за Фолклорен събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” - Дебрене

Бесарабски българчета откриха с добруджански ритми 50-ото издание на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа". Иван Лефтеров,кметът на село Каменка, Украйна, откъдето идва танцовият ансамбъл "Колорит", зарадван от таланта и духа на децата, каза пред репортер на БТА: "Пазим българския фолклор по-жив и от вас".
Още с първите звуци на "Мило ми е, мамо, драго ми е, татко, в Добруджа да ида, през нея да мина" публика и участници в събора аплодираха най-младата певица - 4-годишната Йоанна Лазарова. Форумът събира над 2700 певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи на народни предания от 19 общини в областите Добрич, Русе, Силистра, Сливен, Варна, Велико Търново, Ямбол.
Юбилейното издание на "Песни и танци от слънчева Добруджа" е свидетелство за живия български дух, мост между миналото и бъдещето,се казва в поздравителен адрес на президента Румен Радев, изпратен до форума.
Фолклорният събор е записан в Националния културен календар и вече пет десетилетия е нашият досег с безценната съкровищница на народното творчество, заяви в словото си на форума кметът на Добричката община Тошко Петков.
Заради дъждовното време вместо на обичайното място - Славната канара край село Дебрене, съборът откри сцени в читалищата на селата Стожер, Стефаново, Дончево, Бранище, Победа. В надпреварата за отличията на събора участват и групата за обичаи "Радослав" от град Днипро, самодейци от Двореца на културата в Измаил, детският вокален колектив "Весели дзвиночки" от село Чабан, Киевски район - всичките от Украйна.
Добруджанският фолклор увлича с характерни ритми и стъпки,а песните неизменно са свързани със земята и земеделския живот, каза академик Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, който председателства едно от журитата на събора, съобщава БТА.