Борисов е категоричен, че страната ни няма да приеме мигранти със стара дата

Свят

30-06-2018, 17:06

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Проблемът е политическата криза в Европа, смята още премиерът по темата замиграцията

Проблемът е политическата криза в Европа на темата с мигрантите. Това коментира премиерът Бойко Борисов и даде пример със смяната на правителства в цяла Европа заради този казус.

„Винаги съм бил за проевропейско, за общите европейски решения, дори съм бил критикуван за това. Винаги съм се прекланял пред хуманитарната на Ангела Меркел, защото тя пое тежестта на всички. На първо място са ми българите, много съм европеец, но на първо място са българите. Затова трябва да се намери общоевропейско решение“, заяви Борисов и подчерта, че по тази тема е нужно общоевропейско решение. Коментарът му е по повод информацията, че Германия и 14 други държави са подписали споразумение за бързо връщане на мигранти.

„Ние сме били винаги най-солидарни. Само че аз солидарността я разбирам по друг начин – всяка държава да си носи отговорността за границата. Говоря за външните държави. Когато вълната дойде всички бяхме неподготвени, но България по най-бързия начин започна да изгражда съоръженията, инвестирахме в полиция, жандармерия, сменихме закона, пратихме армия, получихме финансова помощ от ЕК и можем да кажем, че миграционният поток е сведен до нула. Усилията на България, плюс работещото споразумение между ЕС и Турция гарантираха външната граница на Съюза. Това е солидарност. Много ясно казах, че със стара дата ние не можем да приемаме мигранти, защото не сме виновни, че сме последни в ЕС. От 2015 г. до четвъртък вечерта ние сме защитавали една и съща позиция, която е работеща за всички европейски държави“, подчерта премиерът.

По думите му е важно да се работи по три мерки, които да действат едновременно и да бъдат създадени незабавно. А те са: осигуряване категорично на външните граници на ЕС, създаване на миграционни центрове извън ЕС, където да се определят мигрантите дали бягат от война или са икономически и вторичното преразпределение.