В „Берое” 2007 ще се опитаме да надградим това, което до момента постигнахме

Това заяви Атанас Димитров пред beroe.bg

Четирима треньори от детско-юношеската школа на „Берое“ през последната седмица станаха част от инициативата „Ювентус Джуниор Камп”, която се проведе в Стара Загора. Патрон на лицензирания тренировъчен лагер на италианския шампион беше кметът на Стара Загора Живко Тодоров. На тримата италиански наставници по време на заниманията с над 80-те деца, които се включиха, помагат Стефан Динев (Берое 2010), Атанас Димитров (Берое 2007), Сидер Димитров (Берое 2003) и Атанас Рибарски (Берое 2002). След едно от последните занимания Атанас Димитров отговори на въпросите на beroe.bg

– Г-н Димитров до колко подобни инициативи като тази, на която „Берое” и Стара Загора бяха домакини през последната седмица са полезни за вас като треньори и за децата, които се интересуват от футбол?

-Аз взех участие в две от заниманията, но присъствах на още няколко. Всяко нещо, което виждаме като новост за нас е полезно. За мен като треньор от школата на „Берое”, например е важно да усвоя нови идеи за самата тренировка. Не съм видял всички упражнения, които са правени по време на кампа, но може да се вземат идеи, както за самото занимание, така и за това как дадено упражнение да се приложи, за да бъде тренировъчния ефект по-силен. Децата са като попивателна и ако системно се прилагат наистина смислени идеи в тренировката, целенасочени идеи, които винаги са съобразени с плана, които имаш – годишен и краткросрочен – това може да бъде полезно. Отделно отношението, което демонстрират колегите от „Ювентус”, въпреки че не знам те дали се занимават с отделни отбори или са специализирани в такъв тип кампове, прави впечатление. Прозира идеята им – децата, участващи в кампа, а сред тях има и такива от „Берое”, да усетят отношение към тях. Така че всичко, което виждаме е полезно. За мен информацията никога не стига и смятам, че който треньор е жаден за такава винаги може да си извлече нещо добро за самия него дори от най-дребните неща и детайли. Затова сме облагодетелствани, че на нашата база – на „Берое” имаше подобно събитие.

– Този камп дойде непосредствено след края на сезон 2017/18, които и по думите на директора на Академията на Берое Ивко Ганчев е добър. Вие доволен ли сте от това, което отбора, който водите – Берое 2007 направи през тази година?Записахте една доста силна втора част на сезона…

-Работя с тези деца от 10 месеца. Нормално е да има някакъв процес на адаптация, който е двустранен – аз към децата и те към мен. Затова е естествено втората част на сезона, т.е от зимата до края му да бъде по-сполучлива. Тя е по-силна и като резултати. Чувствително се повиши и индивидуалното развитие на децата. Аз, като всеки уважаващ работата си треньор, си водя записки и анализирам както тренировъчния процес, така и индивидуалното развитие на децата и смея да кажа, че нивото на всяко едно е доста завишено спрямо същия период на миналата година. Този процес е нормален, най-малкото защото те са с една година по-големи. Имахме доста сполучливо изиграни и проведени турнири. В четири от тях играхме финал. Загубихме два – през зимата в Царско село след дузпи и финалът на сезона в Сливен, който неофициално се води републиканско първенство или турнир „Млади надежди”. Там премерихме сили с областните първенци на четирите зони според разпределението на БФС.

В Приморско преди около 20 дни сред 12 отбора ние станахме първи и взехме купа. Това е доста престижен турнир според мен, с доста силни отбори – Левски, ЦСКА, тимове от Варна и Бургас и др. След това спечелихме турнира „Олимпия” в Стара Загора, който беше на по-големия формат на Футбол 9. Не пропускам и първото място в областното първенство на Футбол 7, където станахме първи и вкарахме 220 гола, а допуснахме само 10. На по-големия формат – Футбол 9 пък останахме втори, но спечелихме срещу лидера и шампион „Респект” (Хасково). Освен това имаме участие и на много престижен турнир във Франкфурт (Германия). Там от 42 отбора завършихме на 8-о място като получихме изключителни похвали за играта си, не само за резултатите, от самите организатори. И до сега продължават да идват покани за участие на други турнири в Германия на база на това представяне, при това на много по-облекчени за нас условия. Разбира се, на този етап не можем да реагираме толкова бързо, но ако през следващия сезон получим подобни покани, ще се опитаме да затвърдим добрите впечатления, които оставихме.

– На база на тези резултати, игра и представяне къде е мястото на Берое 2007 сред останалите тимове в тази възраст?

-Не съм привърженик на такива класификации – ние сме в топ 10, в топ 5, в топ 3. За мен това не е съществено и не е важно. Прави ми впечатление, че има колеги, и тук не визирам треньорите от нашата школа, които се оценяват изключително по резултатите. Но една такава оценка не би била точна. Според мен сме сред най-добрите отбори на тази възраст в цялата страна. Но с уговорката, че в този период от развитието на децата тези неща са много променливи като стойности и не трябва да се фокусираме толкова върху тях. Да, резултатите го показват, но самите медали, купи и класирания не могат да изградят качества в децата, което ние желаем. Трябва да се знае, че това е дълъг процес, за който трябва да сме заредени с много търпение и да сме изключително амбицирани да работим. Затова е много важно да оптимизираме самата подготовка и да сведем всичко до толкова дребни детайли като една отделна тренировка. Трябва да се подобряваме във всеки един компонент от нея. Тук е въпросът е и до колко ние израстваме като школа. Според мен всеки един треньор трябва да се стреми всяка една година да става все по-добър, а за това има много начини. Затова сме длъжни заедно с ръководството и останалите колеги да се обединим, за да може независимо на кой набор си треньор, да сме в течение на това, което се случва в останалите отбори, да сравняваме от година на година показателите, да тестираме, да контролираме децата и на тази база да стъпим и да отчитаме прираст всяка една година във всеки един набор. По тази причина не могат да ме впечатлят определени успехи или резултати срещу определени тимове, които са водещи в България, смея да кажа, че и ние се причисляваме към тях. Нека да сме малко по-философски настроени и да имаме готовност да се развиваме.

– В тази връзка до колко от полза ви е това, което направи БФС в последните месеци с платформата Онлайн Академия? В нея са включени упражнения и методика взета от прочутата школа на Аякс…

-Това е нещо съвсем ново за нас. То може да ни послужи като пример, да вземем и да се възползваме от упражненията, включени в тази система или да се извадят определени средства, с които да постигнем нашите цели. Но като цяло вече е изключително широк кръга на местата, от които ние можем да избираме. И идва тънкия момент да изберем най-подходящите, онези, които съответстват на целите ни. Не е въпросът просто да копираш сляпо едно упражнение, а трябва да подбереш според цялостната ти програма и визия на школата, и респективно на съответната възраст. В тази връзка всяка една допълнителна информация, която ни се предоставя е добре дошла за нас.

– Какво предстои сега на Берое 2007?

-От новия сезон ще участваме в първенството на Футбол 9 и евентуално Футбол 11, но това внимателно трябва да го преценим. На тази база предстоят и промени в самия тренировъчен процес. В тази връзка трябва да се повишат и определени качества, например един аеробен капацитет, който трябва да се увеличи през годината. Отделно ни предстои участие в турнири, които за тази възраст са на Футбол 9 и там трябва да се акцентира в подготовката. Затова предстои да се сблъскат с проблеми, които до сега не са имали, т.е на база на селекция би могло в отбора да се включат деца, които до момента не са били и да се прецени реално качествата на всяко едно дете. Защото както подобряваме другите компоненти от тренировъчния процес, същото важи и за селекцията. Но това трябва да са само деца, които наистина заслужават да бъдат в „Берое” и биха могли да изместят някое от досегашните. И трябва да бъдем много внимателни и прецизни когато правим своя избор, тъй като темповете, с които те се развиват са много различни, не се знае дали едно дете, което в момента не показва нужните качества дали няма да изпревари след година-две съотборника си. Така че наистина не е лесно такава една задача да бъде решена правилно. Би трябвало да имаме точните критерии за качествата на децата. Като започнем от базовата техника, от чисто моралните качества и т.н. Целта все пак е да изградим деца, които са комплексно развити. Всичко това ще бъде обяснено както на децата, така и на техните родители, за да има прозрачност в нашата работа. Ще се опитаме да надградим това, което до момента постигнахме.

Източник: beroe.bg