Валентин Радев: Според статистиката се справяме. В Белгия и Финландия има повече убийства

МВР има свободни щатове за назначаване на нови полицаи

„Като погледна тенденциите, излиза, че се справяме добре. Нямам предвид себе си, а МВР и правителството. За да кажем дали сме добре, трябва да се сравним с предишни периоди – какво е било преди година, 2-3-10”. Това заяви пред Нова ТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Анализите за последните 10 години сочели, че сравнение с преди години, както и сравнено с други държави, МВР се справя добре.

„Мога да ви покажа за убийствата в другите държави. Графиките показват, че в държавите, с които се сравняваме, убийствата са в пъти повече”, заяви Радев. Като пример той даде Белгия и Финландия, където убийствата на 100 000 души били повече.

„Стремим се и всеки ден ставаме по-добри”, заяви Радев. Иначе МВР има свободни щатове за назначаване на нови полицаи. „Дали са ни парите за 44 000 - 45 000 души. Има свободни щатове до 50 000”, обясни министърът.

В Ботевград, където се криеха избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев, има повишена криминогенна обстановка, коментира той. „Затова освободихме директора на областната дирекция, неговия заместник, защото не са управлявали добре нещата”, обясни министърът. „Авторитетът на полицията в Ботевград е бил намалял по ред причини. Анализирали сме ги. Знаем какво се е случило и ще се поправим”.

За избягалите затворници Радев заяви: „Ние ги хващаме, няма пропуск. В момента търсим Колев”.