Защо законът за личната помощ раздели майките и хората с увреждания

Животът

06-07-2018, 13:39

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Трябва ли новият закон да бъде приет и крие ли рискове за останалите групи хора с увреждания

Без крайно решение относно законопроекта за лична помощ на Мая Манолова завърши вчерашното извънредно заседание. Протестиращите майки на деца с увреждания са категорично за приемането на закона. В същото време, хора с увреждания се събраха на протест заради несъгласие с отделянето на личната помощ в отделен закон.

Трябва ли новият закон да бъде приет и крие ли рискове за останалите групи хора с увреждания - темата в ефира на БНТ коментираха Боряна Драганова, родител на дете с увреждания и изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски.

Според Боряна Драганова законопроектът, изготвен от омбудсмана Мая Манолова е "най-малката тухла" в необходимите промени за хората с увреждания. "Искаме личната помощ да излезе в отделен закон. На всички тези срещи и дискусии досега основно чувам и виждам, че пари няма и няма как да стане. Така и не разбрах къде са допирните точки, основните стъпки, които трябва да направим заедно, защото в крайна сметка, ние сме от една страна на барикадата и аз наистина очаквам конструктивен подход", коментира тя.

Минчо Коралски обаче защити тезата, че отделен закон за личната помощ няма как да помогне за цялостното решение на проблемите на хората с увреждания.

По думите му, хората с тежки увреждания в България са 720 000 , а ако към тях прибавим и тези с до 50% увреждания, става въпрос за около един милион души. По тази причина, не е правилно реформата да се прави на парче, а трябва между отделните закони да има синергия и да бъде ясно, че те взаимно се допълват.

"Трябва да се регламентират правото на образование, на труд, на достъпна среда, така че за всичко това трябва ресурс. В държава, която буквално си брои стотинките за всяко нещо, е очевидно че не можем да действаме на парче и всъщност това е проблем. Проблемът не е в закона на Мая Манолова, а в подхода към него. За всеки човек с увреждания неговото увреждане е най-важно това е горе-долу като да ви боли зъб - вашият зъб е най-важен във Вселената и искате проблема да се реши веднага", заяви той.

Коралски беше категоричен, че законът за хора с увреждания не дава отговор какво може да даде самата социална система на тези хора. Няма как да заблуждаваме и обществото, и всички останали, че може да се получат резки промени, каза в заключение изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания.

От своя страна Боряна Драганова заяви, че протестът на майките на деца с увреждания продължава.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен