Украйна не приема сделката „признаване на Крим срещу изтегляне на Русия от Донбас“

Свят

06-07-2018, 16:46

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Санкциите на САЩ срещу Русия заради Крим остават

Путин и Тръмп на четири очи в Хелзинки на 16 юли

Няма да има компромис, твърди посланик Микола Балтажи

Няма да се стигне до полуформално признаване на Крим на предстоящата среща между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, твърди украинският посланик у нас Микола Балтажи. Безспорно една от темите на разговори ще е Украйнa. По думите на дипломата важни в случая са, както позициите на държавния секретар на САЩ Марк Помпео, според когото няма да има компромис, така и позицията на ЕК в лицето на Жан Клод Юнкер, който също е изтъкнал, че приятелството с Русия е важно, колкото и принципите.

Дипломатът посочи, че страната му има уверението на американската администрация в т.ч. от представители на Американския конгрес, че зад гърба на Украйна няма да има сделка за Крим.

На среща с медиите днес украинският посланик обвини Русия, че не спазва Минските споразумения и продължава да води хибридна война срещу неговата страна, След окупацията на Крим там са разположени 31 500 руски войници, три и половина пъти повече от преди. Според дипломата военната заплаха към Украйна е много по-голяма, защото идва и от Приднестровието, от Беларус и три нови дивизии на Руската Федерация, разположени на източната граница. Той изчисли, че 60 000 руски войници са готови за пряка военна инвазия срещу Украйна.

Друг голям проблем за региона е разрушаването на цивилната инфраструктура, което засилва хуманитарната катастрофа, допълни Н Пр. Микола Балтажи. Икономиката на Донбас е напълно разрушена, коментира той и изчисли, че загубите на страната от ситуацията в Донбас са 23% по-малко износ и 10% по-малък БВП. Анексирането на Крим води до още 3.7% по-малко приходи в бюджета, като само от нефтените находища на територията на Крим Украйна губи 30-40 млрд. долара и 10% от пристанищната си инфраструктура, а в допълнение 100-150 мини са под окупация.

Украинският посланик изтъкна, че се надява на подкрепа от страна на България относно съдбата на украинските политически затворници в Крим и Донбас.