Здравко Попов за председателството: Трябва да оценим – имахме приоритет на приоритетите

Това е успешно поведение и успешно позициониране на България в общата траектория на ЕС, категоричен е дипломатът

„Хвърли се доста голям труд и той трябва да бъде оценен положително. Защото видяхме, че тази администрация се справи с този 6-месечен период на провеждането.“ Такова мнение изрази Здравко Попов, който е президент на Института за публична политика по време на конференция за равносметката от европредседателството ни.

„Това беше нашето първо председателство и следователно то беше натоварено с много повече значения, отколкото едно председателство има. Председателството има повече технологичен смисъл, отколкото политически“, обясни той.

Дипломатът разясни и самата процедура. „Председателството на Съвета на ЕС не управлява ЕС. Не се предполага, че председателят управлява. Той по-скоро посредничи, координира, съгласува. Той е домакин на дневния ред на ЕС за 6 месеца. Това, което трябва да се оцени механизма, по който се осъществява това председателство“, обясни Попов.

Според него има приоритети и тези приоритети не трябва да се мислят само като приоритети на домакина. Те също се съгласуват със страните членки на ЕС.

„Трябва да оценим, че ние имахме приоритет на приоритетите. Смятам, че беше правилно формулиран и правилно преследван“, коментира анализаторът визирайки Западните Балкани.

„Това е успешно поведение и успешно позициониране на България в общата траектория на ЕС“, отбеляза успехът Здравко Попов.