68% от фирмите в България не могат да запълнят свободните си позиции

Новините

08-07-2018, 16:50

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Облекчени условия за наемане на работа на 14-годишните

Най-трудни за намиране у нас са заварчици, програмисти, шофьори, финансисти и инженери

Рекорден глад за кадри у нас за последните осем години. Бизнесът се оказа изправен пред най-големия недостиг на служители от 2011 г. насам. 

Резултатите са от проучване на "Менпауър”, цитирано от Нова ТВ.

Оказва се, че за 68% от фирмите в България имат проблем да попълнят свободните си позиции.

Кои са работниците, които най-трудно фирмите у нас наемат?

Оказва се, че в топ 10 попадат от заварчици до програмисти, шофьори, финансисти и инженери. Това са не само високообразовани специалисти, но и хора с много специфични умения и познания. Най-трудни кадри за намиране в България са още шофьори, служители за ресторанти/хотели, здравни специалисти, IT специалисти, търговски представители, мениджъри и директори, офис служители и счетоводители.   

70% от бизнеса търси кадри.

Основните причини са три - хроничен недостиг на работна ръка в страната (38%), липсата на твърди умения (24%) и липсата на опит (11%). Според проучването недостигът на таланти по света е стигнал най-високото си ниво през последните 12 години.

В съседите Румъния, Турция и Гърция масово работодатели се оплакват, че работна ръка няма. В световен мащаб най-сериозно е намирането на работници в икономически гиганти като Япония, Сингапур, Тайван и Хонконг.

На фона на малкото работодатели, които обучават хора без опит, фирмите все по-често крадат едни от други работници. Това изкуствено завишава заплатите в някои сектори, предупреждават експерти.

Безработицата остава ниска, но кадри - няма.

Отсъствието на технически умения и липсата на опит са другите две важни фактора, които тревожат бизнесът. Хората с професии на бъдещето са малко и всяка фирма ги ухажва. Проблемът е ясен от години и се задълбочава. У нас трудно бизнесът би могъл да си внесе работници.

В битката за таланти с умения и опит препъни камък може да се окаже и заплатата.

В САЩ и Великобритания работодателите публично обявяват какво е възнаграждението спрямо работата. У нас това не е масова практика и гладът за кадри се задълбочава.