Лятното кино на БНТ 1 идва в Стара Загора на 1 август

За седма поредна година обществената медия показва хитови български филми

На 19 юли (четвъртък) стартира седмият пореден сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1ׅ“. Тазгодишното издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България ще бъде открито с филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев. По традиция откриващата прожекция ще се състои на Лятната естрада в Борисовата градина в София от 21:00 часа, като кинолюбителите ще имат възможността да се срещнат с екипа на продукцията.

В Стара Загора  подвижното кино ще пристигне на 1 август, сряда, от 21:00 часа с прожекция на  Античния форум  Августа Траяна на филмите „Пеперуди“ /NO BLINK/, „Дебют“ /EU&ME/ , „8’19’’“.

Програмата на новия сезон на инициативата включва едни от най-нашумелите съвременни български филми, сред които „Слава“, „Врагове“, „Жажда“, „Урок“, „8’19“, както и късометражни продукции от известни европейски режисьори. Те ще бъдат прожектирани безплатно в 24 населени места в страната.
Освен в столицата кампанията на БНТ ще гостува и в градовете Самоков, Панагюрище, Пирдоп, Копривщица, Пловдив, Раковски, Ямбол, Стара Загора, Котел, Стражица, Дряново, Априлци, Русе, Исперих, Девня, Варна, Бяла, Бургас, Царево, Созопол, и селата Орешак (Троянско), и Лозенец (Бургаско). Седмият сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде закрит на 8 септември в София с прожекция на филма „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов.

Специално за зрителите на БНТ атмосферата от гостуванията на пътуващото кино из страната ще предават в своите репортажи журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева и Драгомир Драганов.

Емоционално ще бъде завръщането на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ тази година в Лятното кино на Карлово – първото възстановено кино в историята на кампанията.

Освен в Карлово, вече са възстановени още 16 кинотеатри на открито в градовете Елена, Бяла, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Шумен, Българово и в селата Черни Осъм и Орешак (Троянско).

За изминалите шест години „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ измина над 50 000 километра, за да достигне и до най-малките населени места в страната, където кино няма от десетилетия. Над 100 000 души гледаха 168 безплатни прожекции под открито небе. 57 български заглавия от игралното, документалното, късометражното и анимационно кино срещнаха нови почитатели, а малките читатели разменяха детски книжки в Пътуващата детска библиотека на кампанията из цялата страна.

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във Facebook - https://www.facebook.com/LiatnokinoBNT/.

Проектът се осъществява с подкрепата на: ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА, ВОЛТАРЕН, СТОЛИЧНА ОБЩИНА, Издателска къща „ХЕЛИКОН“, NO BLINK, EU&ME